Ratkaistaan: Miten yrityksen innovaatiokyvykkyyttä voidaan kehittää?
Innovaatiot ovat tärkeitä Suomen talouden ja yhteiskunnan kehitykselle, mutta niiden merkitys korostuu erityisesti pienissä sekä keskisuurissa yrityksissä, jotka muodostavat suuren osan maamme elinkeinoelämästä. Myös Satakunnassa, jossa perinteinen teollisuus on merkittävä työllistäjä ja talouden moottori, innovaatiot ovat välttämättömiä yritysten kasvulle, kilpailukyvylle ja kestävälle kehitykselle.
Innovaatiot ovat keskeinen voima yhteiskunnan ja talouden kehityksessä. Pk-yritykset muodostavat suuren osan Suomen yrityskentästä, ja niiden innovaatiot voivat luoda uusia työpaikkoja, lisätä tuotantoa ja vauhdittaa taloudellista kasvua. Lisäksi me tarvitsemme jatkuvaa innovointia, jotta voimme vastata globalisaation ja teknologisen kehityksen haasteisiin. Lisäksi monilla pk-yrityksillä on tärkeä rooli paikallisessa elinkeinoelämässä. Innovaatioiden avulla nämä yritykset voivat luoda uutta ja parantaa alueiden elinvoimaisuutta mikä tasapainottaa taloudellista kehitystä eripuolilla Suomea.
Yksi pk-yritysten innovaatiokyvykkyyden vahvistamiseen Satakunnassa tähtäävä toimija on InnovaatioSilta-hanke. Sen avulla selvitetään Satakunnan, Seinäjoen seudun sekä Kokkolan seudun pk-yritysten innovaatiokyvykkyyttä sekä keskitytään ammattikorkeakoulujen hanketulosten kaupallistamiseen. Kaikkinensa hanke vahvistaa Suomen innovaatioekosysteemiä.
Ensin pitää kuitenkin selvittää yrityksien innovaatiokyvykkyys. Selvittämisen kautta voidaan luoda kohdennettuja koulutuksia, joista yritykset hyötyvät ja pystyvät niiden avulla vahvistamaan omaa innovaatiokyvykkyyttään. Näin parannetaan yritysten kilpailukykyä lyhyellä aikavälillä ja luodaan perusta pitkäaikaiselle kasvulle.
Innovaatiokyvykkyyttä selvitettiin TKI-työkalun avulla
TKI-työkalu keskittyi kuuteen pääkohtaan; teknologia, osaaminen, verkostot, asiakkaat ja markkinat, innovaatiovisio sekä prosessit. Teknologia on keskeinen tekijä, sillä uusien teknologioiden omaksuminen ja soveltaminen mahdollistavat tehokkaampia ja kilpailukykyisempiä tuotteita ja palveluja. Osaaminen liittyy sekä työntekijöiden että johdon taitoihin, joita tarvitaan uusien ideoiden kehittämiseen ja hyödyntämiseen. Verkostot ovat tärkeitä, koska yhteistyö muiden yritysten, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa luo mahdollisuuksia innovaatioiden syntyyn ja levittämiseen. Asiakkaat ja markkinat ohjaavat innovaatiotoimintaa – asiakaslähtöinen kehitys varmistaa, että uudet tuotteet ja palvelut vastaavat todelliseen kysyntään. Innovaatiovisio puolestaan ohjaa yrityksen strategista suuntaa, luoden pitkäjänteisen tavoitteen innovaatioiden kehittämiselle. Lopuksi, toimivat prosessit tukevat innovaatiotoiminnan sujuvuutta, varmistavat resurssien tehokkaan käytön ja edistävät uusien ideoiden toteuttamista.
Innovaatiokyvykkyyden arvioinnin tulokset julkaistaan loppuvuodesta 2024.
Tiesitkö tämän?
- Viimeisimpien tietojen mukaan suomalaisyritysten tuottavuuskehitys on selvästi heikentynyt verrattuna muihin Pohjoismaihin, mikä asettaa haasteita kilpailukyvylle ja talouskasvulle.
- Yritysten tuottavuuden myönteinen kehitys on välttämätöntä talouskasvun aikaansaamiseksi. Vain tuottavuuden kautta Suomi voi ylläpitää hyvinvointivaltiota ja tarjota kansalaisilleen kestävän elintason.
Lisää aiheesta:
Kirjoittajasta
Olen toiminut yrittäjänä jo lähes 17 vuoden ajan, joista lähes 15 vuotta alihankintakonepajan yrittäjänä. Yrittäjyys ja johtajuus ovat intohimojani, ja pitkä kokemukseni suomalaisessa yritysmaailmassa antaa syvällisen näkemyksen PK-yritysten toiminnasta, innovaatioiden merkityksestä ja johtamisen haasteista sekä mahdollisuuksista.
Niina Pekonen toimii Tiedolla johtamisen keskus BICissä tutkijana InnovaatioSilta-hankkeessa.