- Etusivu
- /
- Tietoa meistä
- /
Projektit
Tiedolla johtamisen keskus BICissä koulutetaan organisaatioita hakemaan, analysoimaan ja hyödyntämään tietoa ja informaatiota päätöksenteon ja paremman liiketoiminnan tueksi. Tätä työtä tehdään hyödyntämällä maakunnallisia, kansallisia, kansainvälisiä ja yksityisiä projektirahoituksia.
Tiedolla johtamisen projektit
Digiakatemia 2.0 hankkeen tarkoituksena on tukea kaupunkien digitalisaatiokehitystä SAMKin kehittämän Digiakatemia -koulutuskonseptin avulla.
Kaupungit ja koko julkisen sektori kamppailevat usein digitalisaation haasteiden kassa. Kaikki tietävät, että toimintoja ja palveluja on uudistettava ja uusia järjestelmiä on otettava koko ajan kiihtyvällä tahdilla käyttöön. Harvalla kaupungilla on kuitenkaan riittävästi osaamista tämän digitaalisen toiminnan muutoksen läpivientiin.
Digiakatemia 2.0 hankkeen ajatuksena on tukea kaupunkeja toteuttamaan omia digitalisointiprojektejaan, sekä kouluttaa kaupunkien asiantuntijoita verkostomaisesti digitaalisten muutoshankkeiden läpiviennissä.
Kesto: 1.8.2022 – 31.10.2024
Rahoittaja: Valtiovarainministeriö
Projektipäällikkö: Hanna Kiviranta, hanna.kiviranta@samk.fi
SAMK auttaa suomalaisia yrityksiä löytämään uusia markkinoita. Kohdemaana tässä projektissa on Azerbaijan. EU on Azerbaijanin tärkein kauppakumppani. Alueiden välinen kauppa on kasvussa ja diplomaattiset suhteet ovat kunnossa. Mm. greentech, koulutus, maataloustuotteet ovat erityisessä kysynnässä Azerbaijanissa.
Kolmivuotisessa hankkeessa autamme 15 suomalaista yrityskumppaniamme kohti Azerbaijania. Matkaan mukaan lähtevät hankkeen vetäjäorganisaation Latvian kauppakamarin ja toisen pääkumppanimme Viron kauppakamarin yhteistyöyritykset.
Päätoimenpiteinä teemme kuusi kauppamatkaa kohdemaahan ja tuomme kiinnostuneita kumppaneita sieltä tänne tutustumaan maihimme ja yrityksiimme. Lisäksi koulutamme yrityksiä, laadimme markkinaselvityksiä sekä yrityskohtaisia konsultointeja.
Rahoittaja: Interreg Central Baltic Programme
Kesto: 1.3.2023 – 28.2.2026
Projektipäällikkö: Mikko Lehtonen, mikko.lehtonen@samk.fi
MYRSKY on suomalaisten ammattikorkeakoulujen yhteishanke, jonka tavoitteena on yritysten ja yrittäjien muutoskyvykkyyden lisääminen, sekä osaamisen kasvattaminen vihreän siirtymän ja digitalisaation teemoissa. Hankkeessa ammattikorkeakoulut tarjoavat yhteisen ikkunan kautta yrityksille teemoitettuja koulutussisältöjä ja työpajoja, jotka voidaan suorittaa ajasta ja paikasta riippumatta.
Satakunnan ammattikorkeakoulu saattaa MYRSKY-hankkeen myötä tiedolla johtamisen, muutosjohtamisen ja asiantuntijan ajattelun kehittämisen osaamisensa satakuntalaisten ja koko Suomen yritysten hyödynnettäväksi.
Hanke tulee lisäämään yritysten henkilöstön valmiuksia menestyä muuttuneessa toimintaympäristössä hyvän johtajuuden, verkosto-osaamisen ja muutosrohkeuden keinoin. Hanke myös ohjaa yrityksiä soveltamaan parhaita opittuja käytäntöjä osaksi liiketoimintaa.
Rahoittaja: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Kesto: 1.11.2022 – 31.12.2023
Projektipäällikkö: Johanna Lainio, johanna.lainio@samk.fi
Lisätietoja MYRSKY-hankesivulta.
Should I stay or should I go – Kv-opiskelijoiden jääminen Satakuntaan töihin
Should I stay or should I go -hanke tehostaa satakuntalaisten työnantajien rekrytointiosaamista sekä kv-opiskelijoiden työnhakuosaamista kohdennetuin toimenpitein. Tavoitteena on, että hankkeen aikana ja sen päätyttyä satakuntalaiset työnantajat rekrytoivat kv-opiskelijoita aiempaa enemmän. Työllistymisen myötä tavoitteena on saada yhä useampi kansainvälinen opiskelija jäämään Satakuntaan valmistumisen jälkeen.
Hankkeen tuloksena kv-opiskelijat saavat mahdollisuuden integroitua maakunnan yrityksiin ja yhteisöihin jo opiskeluaikana. Satakuntalaiset yritykset puolestaan saavat tarvitsemaansa osaavaa työvoimaa, jolla on ymmärrys suomalaisista työelämäedellytyksistä, mutta myös kansainvälistä osaamista. Opiskelijoiden työllistyminen maakuntaan, tai toissijaisesti muualle Suomeen, tuo vastinetta koulutusinvestoinnille.
Hanke hyödyntää Satakunnan työnantajien ja kv-opiskelijoiden käyttöön kehitettyä Youragent.fi -rekrytointi- ja työnhakupalvelua. Tavoitteena on hankkeen myötä tarjota alueen kaikille koulutusorganisaatioille valmis palvelu kv-osaajien työnhaun edistämiseksi.
Rahoittaja: Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -määräraha (AKKE), Satakunta
Kesto: 1.11.2022 – 31.12.2024
Projektipäällikkö: Susan Råberg-Vikkula, susan.raberg-vikkula@samk.fi
Lisätietoja hankesivulta.
Tiedolla johtamisen edelläkävijä
Tiedolla johtamisen perusteema, eli liiketoiminnallisten päätösten tekeminen ajantasaiseen ja luotettavaan tietoon perustuen on avainasemassa, kun puhutaan digitalisaation tuomien mahdollisuuksien hyödyntämisestä. Tämä tarkoittaa tuottavuuden parantamista, uusien arvoketjujen luomista ja liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämistä digitalisoinnin keinoin.
Tiedolla johtamisen edelläkävijä -hankkeen tavoitteena on datatietoisuuden kasvattaminen, kannustaa yritykset soveltamaan datan hyödyntämisen parhaita käytäntöjä osaksi liiketoimintaa sekä viedä Tiedolla johtamisen keskus BIC tiiviiseen yhteistyöhön yritysten ja yhteisöjen kanssa.
Projektissa pk-yritys saa lisää tietoa tiedolla johtamisesta ja analytiikan hyödyntämisestä sekä pääsee kehittämään omaa tiedolla johtamistaan sopivalla tavalla. Yrityksillä on mahdollisuus osallistua infotilaisuuksiin ja työpajoihin, tehdä tiedon hyödyntämisen suunnitelma sekä osallistua toteutettaviin käytännönläheisiin pilotteihin.
Rahoittaja: EAKR 2021-2027
Toteutusaika: 1.9.2023-31.8.2025
Projektipäällikkö: Susan Råberg-Vikkula susan.raberg-vikkula@samk.fi
Lisätietoja hankesivulta.
Verkkokauppa 2.0 -hankkeen tavoitteena on auttaa Satakunnan alueen verkkokaupan aloittaneita mikro- ja pk-yrityksiä selviytymään koronakriisistä ja kehittämään monikanavaista, kivijalkakaupan ja verkkokaupan yhdistävää liiketoimintaa. Hankkeen avulla parannetaan yritysten hyvinvointia ja kilpailukykyä osaamista ja verkostoitumista lisäämällä.
Hankkeen avulla nopeutetaan yritysten verkkokaupan kasvua ja parannetaan monikanavaisen liiketoiminnan kilpailukykyä. Hankkeessa lisätään pk-yritysten ja niiden henkilöstön valmiuksia, osaamista ja muutoskyvykkyyttä nopeasti muuttuvan toimintaympäristön hyödyntämiseksi. Yrityksille tarjotaan koulutusta, neuvontaa, ohjausta ja vertaisoppimista.
Rahoittaja: ESR 2014-2020 (17 %)
Kesto: 1.9.2021 – 31.10.2023
Projektipäällikkö: Johanna Ventelä, johanna.ventela@samk.fi
Lisätietoja hankkeen verkkosivuilta.
VauhtiData-toteutushankkeessa ratkaistaan valmistavan teollisuuden datan hyödyntämisen haasteita data-analytiikan ja visualisoinnin keinoin. Taustalla tässä on valmisteluhankkeessa muodostettu käsitys yritysten data-analytiikan hyödyntämisen tarpeista, haasteista ja pullonkauloista.
Hanke toteutetaan yhteistyössä JAMKin, SeAMKin ja SAMKin kanssa ja mukana on seitsemän valmistavan teollisuuden yritystä, jotka tarjoavat omaa dataansa hyödyntämismenetelmien kehittämiseksi ja testaamiseksi. Tavoitteena on sekä kehittää osapuolien omaa osaamista että luoda sellaisia prosesseja ja tekniikoita, joita voidaan hyödyntää myös muissa alueiden valmistavan teollisuuden yrityksissä datan hyödyntämisessä.
Hankkeella saavutetaan seuraavat toiminnalliset tulostavoitteet:
- Pimeän tiedon hyödyntämiseen data-analyysin avulla on löydetty ja pilotoitu uusia toimintamalleja, joilla on mahdollista tukea yritysten vihreää siirtymää dataan perustuvin uusin tuottein ja palveluin.
- Data-analyysimenetelmäosaaminen ja tietämys data-analytiikan hyödyntämismahdollisuuksista on lisääntynyt valmistavan teollisuuden yrityksissä ja muissa organisaatioissa.
- Korkeakoulujen data-analytiikkaosaaminen ja kyvykkyys ovat kehittyneet tukemaan yhteistyön avulla omien toimialueidensa strategioita tukevaa tutkimus- ja kehitystyötä sekä lisä-, täydennys- ja tutkintokoulutusta.
- Kehittyneet kansalliset ja kansainväliset yhteistyöverkostot tukevat digitalisaatiota ja sen käyttöönottoa edistävän TKI-toiminnan toteuttamista varmistaen sen vaikuttavuutta ja pitkäjänteisyyttä.
Kesto: 1.10.2023 – 30.9.2025
Rahoittaja: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Projektipäällikkö: Mikko Pakkasela, mikko.pakkasela@samk.fi
Suora linja!
Onko yritykselläsi yhteistyöidea? Ota yhteyttä!
044 710 3189
Mikko Pakkasela
Tutkimuspäällikkö, keskuksen vetäjä
SAMK
Päättyneet projektit
Digikyvykäs Satakunta
Hankkeessa tuettiin yritysten digitalisaatioon liittyviä toimintaedellytyksiä auttamalla yrityksiä suunnittelemaan oikeanlaisia toimenpiteitä. Lisäksi luotiin laajempaa osaamista yritysten digitalisaation ymmärrykseen, sekä tehtiin päivittyvä malli pk yritysten digitalisaatioon, jota voidaan käyttää erilaisissa yrityksissä myös uusien tulevaisuuden teknologioiden käyttöönoton yhteydessä
Rahoittaja: Aluekehitysrahoitus (Satakunta)
Kesto: 1.4.2021 – 30.6.2023
Projektipäällikkö: Heikki Haaparanta, heikki.haaparanta@samk.fi
Data Lake - Kliinisen tietoaltaan hyödyntäminen sekä kliinisessä päätöksenteossa että palvelujen järjestämisessä
Hankkeessa perustettiin yhteinen TKI (tutkimus, kehitys ja innovaatio) ja testialusta nimeltä Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals.
Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö
Kesto: 1.11.2020 – 31.5.2023
Projektipäällikkö: Jonna-Carita Kanninen, jonna-carita.kanninen@samk.fi
Tekoäly toteutetaan yhteistyössä RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen kanssa.
VauhtiData – Datasta vauhtia valmistavan pk-teollisuuden liiketoimintaan, valmisteluhanke
Hankkeessa koottiin yhteen JAMKissa, SAMKissa ja SeAMKissa viimeisen viiden vuoden aikana aiemmista hankkeista kerääntynyt hyvinkin syvällinen tietämys valmistavan teollisuuden yritysten data-analytiikan hyödyntämisen tarpeista, haasteista ja pullonkauloista.
Hanke oli luonteeltaan valmisteluhanke ja sillä pyrittiin lähtökohtaisesti muodostamaan parempi käsitys datan hyödyntämisen tilasta alueiden valmistavan teollisuuden yrityksissä. Tämän hankkeen päätavoitteena oli tuottaa näkemys kehittämiskokonaisuuksista pk-yrityksissä sekä hanketoimijoille itselleen, mutta myös alueiden valmistavan teollisuuden yrityksille.
Hankkeen tavoitteena oli saavuttaa mm. seuraavat konkreettiset tulokset.
- Uusi kansallinen data-analytiikan yhteistyökonsortio kolmen korkeakoulun välille.
- Valmisteluhankkeeseen osallistuvien yritysten ymmärryksen lisääminen digitalisaation ja datatalouden mahdollisuuksista sekä uuden liiketoiminnan synnyttämisessä että yrityksen oman toiminnan johtamisessa
- Konkreettinen selvitys siitä, minkälaisia data-analytiikan tuote- ja palvelukehityksen pilotteja edellä mainitut potentiaaliset hankeyritykset haluaisivat varsinaisessa hankkeessa toteutettavan.
Kesto: 1.7.2022 – 31.3.2023
Rahoittaja : Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Projektipäällikkö: Juha Stenfors, juha.stenfors@samk.fi
Digiraivaajat
Hankkeessa toteutettiin uudenlainen koulutuskokonaisuus, jossa yritysten työntekijät ja johto oppivat yhdessä etsimään liiketoiminnan merkittävimpiä kehittämiskohteita prosessiajattelua hyödyntämällä. Osallistujille tuotettiin uusia valmiuksia yritysten liiketoimintaan liittyvien kehittämiskohteiden tunnistamiseen, kuvaamiseen ja käytännön kehittämistyöhön uuden teknologian mahdollisuudet tiedostaen. Kantavana ajatuksena oli tarjota lisää kehittämisosaamista sinne, missä käytännön prosessit tunnetaan parhaiten arjen tasolla ja tarjota näin yrityksille tulevaisuuden välineitä liiketoiminnan kehittämiseen.
Hanke tuotti avointa, pysyvään käyttöön soveltuvaa materiaalia, joista tärkeimpänä Digiraivaajan opas.
Rahoittaja: ESR 2014-2020 (17 %)
Kesto: 1.9.2021 – 31.3.2023
Projektipäällikkö: Johanna Rastas-Tuominen, johanna.rastas-tuominen@samk.fi
Lisätietoa Digiraivaajista saat projektin sivuilta.
Etänä enemmän
Etänä enemmän -hankkeen tavoitteena oli vastata sote-työn muutokseen etäjohtamista, etätyöohjausta, etävertaistukea, muutosjohtamista ja etätyötä kehittämällä sekä näihin liittyvää osaamista vahvistamalla. Lisäksi kehitettiin henkilöstön osallisuuden rakenteita ja menetelmiä. Hankkeen kokonaistavoitteena oli lisätä sote-alan henkilöstön työhyvinvointia, työn hallintaa ja tuottavuutta. Hankkeen tuloksena syntyi hyviä käytänteitä ja malleja etä- ja muutosjohtajuuden tueksi sekä runsaasti erilaisia julkaisuja tieteellisistä artikkeleista käytännönläheisiin asiantuntija-artikkeleihin. Euroopan komissio valitsi hankkeen menestystarinaksi ESR-hankkeiden joukossa perusteluina Etänä enemmän -hankkeen ajankohtaisuus pandemian ja digitaalisuuden kehittämisen näkökulmasta.
Rahoittaja: ESR
Kesto: 1.1.2019 – 31.12.2022
Projektipäällikkö: Sirpa Nokkonen
Ohjelmistorobotiikka käyttöön
Tämän hankkeen tavoitteena on pureutua erityisesti niihin haasteisiin, jotka liittyvät ohjelmistorobotiikan käyttökohteiden tunnistamiseen ja käyttökohteiden taloudelliseen ja toiminnalliseen arviointiin. Hankkeessa tullaan selvittämään sekä ohjelmistorobotiikan teknisiä mahdollisuuksia että luomaan yrityksille toimintamalli, jonka avulla voidaan arvioida automaatioratkaisujen talousvaikutuksia ja helpotetaan ohjelmistorobotiikan ratkaisujen käyttöönottoa yrityksissä.
Rahoittaja: Aluekehitysrahoitus (Satakunta)
Kesto: 1.4.2021 – 31.12.2022
Projektipäällikkö: Mikko Pakkasela
Lisätietoa saat hankesivulta.
Satakunnan digiakatemia
Digitalisaatio ei ole vain tietotekninen uudistus, vaan kyseessä on nopea, kaikkiin toimintaprosesseihin liittyvä toiminnan muutos. Nopeasti muuttuvassa ympäristössä organisaatioiden haasteina on löytää tekijöitä, jotka ymmärtävät uuden teknologian mahdollisuuksia, hallitsevat oman organisaation toiminta-prosesseja ja pystyvät viemään muutoksen vaatimat kehityshankkeet maaliin. Hankkeen tavoitteena oli luoda Porin kaupungin henkilöstölle omaa osaamista, jonka avulla kaupunki pystyi vastaamaan entistä tehokkaammin ja ketterämmin digitalisoituvan maailman vaatimuksiin.
Rahoittaja: Porin kaupungin tilauskoulutus
Kesto: 1.1.2022 – 31.12.2022
Projektipäällikkö: Kimmo Kallama
Digital Maturity as Tool for SME Business Development
Hankkeen tavoitteena oli kehittää pk-yritysten digikypsyyden (digital maturity) tutkimusta niin, että pystyttäisiin paremmin tukemaan pk-yritysten liiketoiminnan ja liiketoimintamallien digitalisointia. Hankkeessa kehitetyn mittariston ja sille pohjautuvan toteutuksen tarkoituksena oli antaa väline yrityksille ja yrityskehittäjille, jotta ymmärrettäisiin paremmin niin yrityksen nykytilaa, kuin digitalisaation vaatimia tulevaisuuden kehittämistoimia.
Rahoittaja: Kotimaiset rahastot ja säätiöt
Kesto: 1.1.2021 – 31.12.2021