Ratkaistaan: Webinaarit ja työpajat yrityksen hyödynnettäväksi
Tiedolla johtaminen vaatii riittävästi ajan tasaista ja laadultaan hyvää dataa. Tähän tarpeeseen käytettävä data, informaatio tai tieto, joka on sitä yrityksen omaa dataa, kerätään eri lähteistä ja jalostetaan johtamisessa käyttökelpoiseen muotoon. Tämä voi tapahtua monin eri tavoin, kuten data-analytiikan, tekoälyn tai ohjelmistorobotiikan avulla. Olennaista on, että tiedolla johtamisessa käytetään tietoa merkittävänä apuna päätöksenteossa.
Tiedolla johtamisen edelläkävijä -hankkeen webinaarit ja työpajat ovat erinomainen alusta yrityksille kehittää tiedolla johtamisen taitojaan. Ne tarjoavat paitsi ajankohtaista tietoa ja konkreettisia työkaluja, myös mahdollisuuden vertailla omia käytäntöjä muihin yrityksiin ja saada tukea asiantuntijoilta. Kouluttajan näkökulmasta näiden tilaisuuksien arvo korostuu erityisesti kolmesta näkökohdasta.
1. Uusia näkökulmia yrityksille
Webinaareissa ja työpajoissa kouluttajat tuovat esiin parhaita käytäntöjä eri toimialoilta, mikä auttaa yrityksiä tunnistamaan oman toimintansa kehittämiskohteita. Kouluttajan tehtävä on myös innostaa yrityksiä ajattelemaan strategisesti tiedon hyödyntämisestä ja sen vaikutuksesta päätöksentekoon. Meidän tarkoituksemme on auttaa osallistujaa oivaltamaan, miten opittua asiaa voidaan hyödyntää konkreettisesti omassa toiminnassa.
2. Konseptien konkretisoiminen
Tiedolla johtaminen voi olla monelle yritykselle abstrakti aihe, mutta työpajojen harjoitusten kautta osallistujat pääsevät konkretisoimaan opittuja konsepteja omassa kontekstissaan. Esimerkiksi harjoitukset datan visualisoinnista, analytiikan käytöstä päätöksenteossa tekevät tiedolla johtamisesta käytännönläheistä. Näissä harjoituksissa käytetään myös sitä yrityksen omaa dataa, jotta harjoituksesta saatavat tuotokset ovat heti valmiita käyttöön.
3. Kehityspolun määrittely
Yritykset saavat tilaisuuksissa työkaluja ja menetelmiä, joiden avulla ne voivat arvioida nykyistä tasoaan tiedolla johtamisen osalta ja suunnitella seuraavia askeleitaan. Kouluttaja voi auttaa yritystä laatimaan etenemissuunnitelman, joka tukee jatkuvaa kehitystä.
Yrityksen näkökulmasta: kuinka hyödyntää opittua?
- Tiedon jakaminen ja osaamisen levittäminen
Työpajoihin osallistuneet työntekijät voivat jakaa oppimaansa sisäisissä koulutuksissa muille tiimeille ja osastoille. Osallistuneet voivat esimerkiksi esitellä organisaatiossa uusia työkaluja ja mittaristoja, joista on keskusteltu webinaareissa tai työpajoissa. Tämä auttaa laajentamaan osaamista organisaation sisällä.
Samalla olisi hyvä kirjata ylös myös opittuja menetelmiä ja hyviä käytäntöjä. Esimerkiksi lyhyt briiffaus muulle tiimille webinaarin jälkeen voi herättää vielä uusiakin ideoita, esimerkiksi erilaisten tietojen käyttämisestä. Laadittu ohjeistus voi toimia tulevaisuudessa uusien työntekijöiden perehdyttämisen tukena.
- Tiedolla johtamisen strategian kehittäminen
Käytetään työpajojen malleja arviointiin, missä vaiheessa organisaation tiedolla johtaminen on, ja tunnistetaan kehityskohteet. Hyödynnetään opittuja menetelmiä asettamalla konkreettisia tavoitteita tiedolla johtamiselle. Tässä voi hyödyntää organisaation muitakin työntekijöitä, jotta tavoitteista saadaan saavutettavia.
Laaditaan tiedolla johtamisen kehittämiselle etenemissuunnitelma, jossa määritellään, miten dataa kerätään, analysoidaan ja hyödynnetään tulevaisuudessa.
- Tietojen käytännön soveltaminen
Kokeillaan ensin pienessä mittakaavassa uutta tiedolla johtamisen käytäntöä tai työkalua. Esimerkiksi, organisaatio voi ottaa käyttöön yksittäisen analytiikkatyökalun ja testata sen vaikutuksia päätöksenteossa.
Tämän jälkeen implementoidaan visualisointityökaluja, joiden avulla datan tulkitseminen helpottuu koko organisaatiossa. Esimerkiksi Power BI voi olla helpoin tapa aloittaa raportointi sen saatavuuden takia.
Kehitetään datankeruuprosesseja ja varmistetaan, että käytettävä tieto on ajantasaista, tarkkaa ja relevanttia.
- Kulttuurin ja asenteiden muokkaaminen
Tiedolla johtamisen kehittämisessä ylimmän johdon tuki on ratkaisevaa. Heille pitää jakaa työpajoissa opittua ja painottaa tiedolla johtamisen liiketoiminnallisia hyötyjä.
Samalla kannustetaan koko organisaatiota datalähtöiseen ajatteluun ja päätöksentekoon. Tämä voi tarkoittaa sitä, että päätöksiä perustellaan analytiikan avulla eikä pelkästään intuitioon luottaen.
Kulttuuria voidaan myös kehittää palkitsemalla tiimejä, jotka hyödyntävät dataa luovasti ja tuottavat sen avulla konkreettisia tuloksia.
- Kumppanuuksien rakentaminen
Hyödynnetään webinaareissa ja työpajoissa luotuja kontakteja. Yhteistyö muiden yritysten ja asiantuntijoiden kanssa voi nopeuttaa kehitystä. Organisaatio voi harkita asiantuntijakonsulttien palkkaamista, jos sillä on suuria puutteita tiedolla johtamisen osa-alueilla.
- Seuranta ja mittaaminen
Seurataan, miten opitun implementointi vaikuttaa liiketoiminnan tuloksiin. Tämä voi olla esimerkiksi nopeampaa päätöksentekoa, asiakaskokemuksen parantamista tai säästöjä.
Osallistujat voivat palata uusiin webinaareihin ja työpajoihin syventääkseen osaamistaan.
Lisää aiheesta:
Kirjoittajasta
Juhalla on noin 29 vuoden työkokemus ICT-alalla. Teollisuusautomaatioyrityksistä toiminnanohjausjärjestelmiä kehittävän yrityksen kautta koulutusmaailmaan. Koulutusorganisaatoissa hän on toiminut sekä opettajana että hallinnollisissa tehtävissä. Yhdistävänä tekijöinä kaikissa toimenkuvissa on ollut data/tieto eri muodoissa, sen hallinta ja jalostaminen sellaiseen muotoon, että se on käytettävissä eri tarkoituksissa. Tällä hetkellä yksi pääasiallisista tehtävistä on auttaa Satakuntalaisia yrityksiä löytämään omaa tarpeellista dataansa eri lähteistä, yhdistellä niitä tarpeen mukaan ja ottaa siitä hyöty irti tiedolla johtamisessa.
Juha Stenfors toimii Tiedolla johtamisen keskus BICin data-analytiikan ja tiedon jalostamisen erityisasiantuntija.