Yritysten muutoskumppanina

13.10.2023Hanna RissanenUutiset

Tiedolla johtamisen keskus BIC tukee satakuntalaisten yritysten kilpailukyvyn ja osaamisen vahvistamista monipuolisesti. Nopeasti muuttuva maailma vaatii muutosjohtamisen taitoja, digitalisaatioon liittyvää osaamista sekä uudenlaisia ajattelutapoja.

Mikko Pakkasela, Johanna Lainio ja Hanna Rissanen seisovat vierekkäin.
Tiedolla johtamisen keskus BIC:n tutkimuspäällikkö Mikko Pakkasela (vas.), Myrsky-hankkeen projektipäällikkö Johanna Lainio sekä hankkeen viestintäasiantuntija Hanna Rissanen iloitsevat BIC:n mahdollisuuksista vahvistaa satakuntalaisten yritysten uudistumista monipuolisesti. Kuva: Veera Korhonen

SAMKin tutkimuskeskukset panostavat yritystoimintaa tukevaan käytännönläheiseen tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Tiedolla johtamisen keskus BIC keskittyy erityisesti organisaatioiden kilpailukyvyn, tehokkuuden, tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantamiseen. Se toimii tiiviissä yhteistyössä alueen yritysten kanssa ja tukee niitä uudistumisessa.

– BIC tarjoaa tutkimustietoa, työkaluja ja koulutusta yrityksille, auttaen niitä navigoimaan nykyisessä nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä, BIC:n tutkimuspäällikkö Mikko Pakkasela kiteyttää.

BIC:ssä vuoden 2023 aikana toteutettava Myrsky-hanke tuo tiedolla johtamisen, muutosjohtamisen ja asiantuntijan ajattelun kehittämisen osaamisensa satakuntalaisten yritysten hyödynnettäväksi. Tavoitteena on lisätä yritysten henkilöstön valmiuksia menestyä muuttuneessa toimintaympäristössä ja ohjata yrityksiä soveltamaan parhaita opittuja käytäntöjä osaksi liiketoimintaa.

– Myrsky-hankkeen tarkoituksena on ohjata yrityksiä ammattikorkeakoulujen osaamispalvelujen äärelle. Keskeisenä tavoitteena on vahvistaa ja joustavoittaa ammattikorkeakoulujen ja yritysten yhteistyötä, hankkeen projektipäällikkö Johanna Lainio kertoo.

Hankkeen toteutuksiin kuuluvat verkossa saatavilla olevat maksuttomat mikro-opinnot, yritysten muutostaitoja tukevat inspiraatiotapahtumat sekä alueelliset verkostoitumistapahtumat ja asiantuntijavalmennukset.

Inspiraatiota tapahtumista ja valmennuksista

Hankkeen SAMKissa 5.9.2023 järjestämän BIC Inspiration – Työhyvinvoinnin johtaminen osana digitaalista muutosta -inspiraatiotapahtuman tavoitteena oli tarjota yleisölle ja sidosryhmille katsaus ajankohtaisiin muutoskyvykkyyden teemoihin. Tapahtuma toi estradille sisäisen motivaation tutkijan Frank Martelan, jonka keynote-puheenvuoro rohkaisi yleisöä pohtimaan oman työn motivaatiotekijöitä. Martelan mukaan oman sisäisen motivaation kulmakivinä ovat mm. uuden oppiminen, omien kykyjen käyttäminen ja autonomian vaaliminen. Myös yhteisöllisyys ja auttaminen ovat tärkeitä arvoja motivaation ja työhyvinvoinnin kannalta.

Frank Martela seisoo esiintymislavalla. Lavan takana esitys heijastettuna valkokankaalle.
Tutkija Frank Martela puhui BIC Inspiration -seminaarissa sisäisen motivaation merkityksestä työhyvinvoinnin lähteenä. Kuva: Hanna Rissanen

BIC Inspiration -tapahtumassa kuultiin myös Tiedolla johtamisen keskus BICin asiantuntijoiden puheenvuoroja muutosteemoista. Erityisasiantuntija Marko Mikkola linjasi luovan osaamisen merkityksestä muuttuvassa maailmassa – erityisesti tekoälyn aikakausi edellyttää työn tekemisen ja ajattelun muutosta. Lehtori Petra Sippola avasi ihmiskeskeisen muutosjohtamisen avainasioita, jotka ovat merkittävässä roolissa toimintaympäristön muutostilanteista selviytymisessä.  Asiantuntija Juha Särkinen puolestaan esitti katsauksen digitalisaation nykytilanteeseen ja tarjosi näkemystä ja opastusta digitalisaatioviidakossa toimimiseen ja työskentelemiseen.

Inspiraatiotapahtuman jatkoksi Myrsky-hanke järjestää syksyn 2023 aikana BIC:n asiantuntijoiden luotsaamat minivalmennukset, joissa kartutetaan muutostaitoja ja vahvistetaan verkostoja pienryhmissä. Maksuttomat valmennukset syventävät BIC Inspiration -seminaarissa esitettyjä luovan osaamisen, muutosjohtamisen ja digitalisaation teemoja – lisäksi neljäntenä kokonaisuuteen liittyy mukaan asiantuntija Minna Kalliomäen minivalmennus, jonka teemana on itsetuntemuksen merkitys muutoskyvykkyydessä.

Minna Kalliomäki, Marko Mikkola, Petra Sippola ja Juha Särkinen seisovat yhdessä ryhmäkuvassa.
Tiedolla johtamisen keskus BIC:n asiantuntijat Minna Kalliomäki (vas.), Marko Mikkola, Petra Sippola ja Juha Särkinen toteuttavat Myrsky-hankkeessa sekä pienryhmien minivalmennukset että verkossa saatavilla olevat mikro-opinnot. Kuva: Hanna Rissanen.

Mikro-opinnoilla uutta osaamista joustavasti

Tapahtumien ja valmennusten lisäksi BIC:n asiantuntijat ovat koostaneet muutoskyvykkyyden aiheista kaikille avoimia videoluentoja, jotka tarjoavat laajan katsauksen luovan osaamisen, muutosjohtamisen ja digitalisaation teemoihin. Myrsky-hankkeen toteuttamat mikro-opinnot ovat uudenlainen ja käyttäjäystävällinen tapa kartuttaa uutta osaamista maksuttomasti ja joustavasti verkossa.

BIC:n asiantuntijoiden mikro-opintoja on saatavilla yhteensä 13 kokonaisuuden verran. Myös valtakunnallisen hankekokonaisuuden kaikkien toteuttajien eli kaikkiaan 22 ammattikorkeakoulun tuottamat mikro-opinnot ovat verkossa kaikkien saatavilla.

– Myrsky-hankekokonaisuus on erinomainen esimerkki siitä, miten monipuolisesti yrityksiä voidaan tukea muutoskyvykkyyden vahvistamisessa, projektipäällikkö Johanna Lainio iloitsee.

Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös