Tekoälyn vallankumous johtamisessa ja työyhteisöjen hyvinvoinnissa

14.9.2023Petra Sippola, KTT, johtamisen lehtoriJohtamisjuonia

Tekoälyn rooli johtamisessa on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Tekoälyllä on potentiaali mullistaa johtamisen tapoja ja tukea päätöksentekoa monin merkittävin tavoin. Tekoälyä voi hyödyntää johtamisessa ja esihenkilötyössä, analysoimalla ja oivaltamalla datasta nousevia asioita, hyödyntämällä ennakoivaa analytiikkaa, automatisoimalla ja priorisoimalla työtehtäviä, vähentämällä inhimillisiin ennakkoluuloihin liittyviä vääristymiä, reaaliaikaisella päätöksentuella sekä saamalla tukea työhyvinvoinnin parantamiseen.

Nykyajan organisaatiot tuottavat ja keräävät enemmän dataa kuin koskaan aikaisemmin. Tekoälyn avulla tästä datasta saadaan irti merkityksellistä tietoa, jota voidaan hyödyntää myös johtamisessa ja esihenkilötyössä. Markkinoiden, teknologian ja yhteiskunnan nopea muutos tekee päätöksenteosta yhä monimutkaisempaa. Tekoäly auttaa johtajia ja esihenkilöitä navigoimaan tässä monimutkaisessa, muutosten maailmassa.

Tekoäly voi käsitellä ja analysoida suuria määriä dataa nopeasti, tarjoten johtajille ja esihenkilöille syvällisiä oivalluksia ja suosituksia organisaatioiden arjesta. Näin johtaminen on todellista tiedolla johtamista, joka perustuu oikeaan tietoon, ei pelkkiin arvauksiin tai vaistoihin. Tekoäly osaa ennustaa myös tulevia trendejä ja haasteita analysoimalla aikaisemmin kerättyä dataa ja tunnistamalla toistuvia kuvioita. Ennakoiva analytiikka auttaakin johtajia valmistautumaan tulevaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin ajoissa.

Yritysten ja organisaatioiden välinen kilpailu on tiukentunut ja organisaatioiden on reagoitava nopeasti muutoksiin. Tekoäly voikin tarjota reaaliaikaisia oivalluksia ja suosituksia, jotka auttavat organisaatioita toimimaan ketterästi, muuttuvassa maailmassa. Kun organisaatioiden rutiinitehtävät automatisoidaan, työntekijät voivat keskittyä luovaan ajatteluun, ongelmanratkaisuun ja muihin, arvoa tuottavaan tai kriittistä ajattelua vaativiin tehtäviin. Tekoäly tarjoaa objektiivisia analyysejä ja suosituksia ja vähentää inhimillisiin ennakkoluuloihin ja vääristymiin perustuvia päätöksiä. Tekoälyn avulla johtajat saavat työstään reaaliaikaista palautetta ja päätöksentekotietoa, joka perustuu jatkuvaan datan keräämiseen ja sen analysointiin.

Tekoälyä voi hyödyntää johtamisen lisäksi yleisimmin työyhteisöissä. Jokaisen työyhteisön jäsenen työtehtäviä voidaan automatisoida ja uudelleen järjestellä niin, että työntekijöillä on enemmän aikaa ja resursseja keskittyä monimutkaisempiin ja arvoa tuottaviin tehtäviin. Tekoälypohjaiset oppimisjärjestelmät voivat räätälöidä koulutusta ja kehitystä kunkin yksilön tarpeiden mukaan, edistäen samalla jatkuvaa ammatillista kasvua. Lisäksi tekoäly voi auttaa tunnistamaan kunkin työntekijän yksilöllisiä tarpeita ja mieltymyksiä, mikä mahdollistaa työympäristön ja -prosessien mukauttamisen työntekijöiden hyvinvoinnin ja tuottavuuden maksimoimiseksi.

Myös esihenkilön hyvinvointi heijastuu usein siihen, miten hän johtaa omaa organisaatiota tai tiimiään. Hyvinvoiva esihenkilö on usein empaattisempi, kuunteleva ja ratkaisukeskeinen ja hänellä on aikaa kuunnella myös työntekijöitään.  Kun tekoäly ja esihenkilön hyvinvointi yhdistetään, työyhteisöissä syntyy uusia, dynaamisia muutoksia.

Tekoäly voikin tukea esihenkilön ja koko työyhteisön hyvinvointia tarjoamalla työkaluja työhyvinvointiin, optimoida toimintatapojaan ja edistää työntekijöiden ja johdon välistä vuorovaikutusta. Tekoälyn avulla voidaan myös seurata ja edistää työyhteisön hyvinvointia auttamalla esihenkilöitä ymmärtämään syvemmin tiiminsä tarpeita ja haasteita.

Tekoälyä voidaan hyödyntää analysoimaan dataa, joka liittyy työntekijöiden käyttäytymiseen, suorituskykyyn ja hyvinvointiin. Tiedon perusteella voidaan tunnistaa riskitekijöitä, kuten työuupumuksen merkkejä ja toteuttaa niihin kohdistettuja toimenpiteitä ajoissa. Automatisoimalla rutiinitehtävät vähennetään työntekijöiden kuormitusta ja stressiä. Kun työntekijät voivat keskittyä strategisempiin ja arvoa tuottaviin tehtäviin, se parantaa myös työtyytyväisyyttä.

Tekoälypohjaiset järjestelmät voivat myös tunnistaa yksilöllisiä tarpeita ja tarjota räätälöityä tukea työntekijöille. Tekoäly voi esimerkiksi suositella koulutuksia tai työkaluja, jotka vastaavat yksilön kehitystarpeisiin tai auttavat hallitsemaan stressiä.

Tekoälyteknologiat ovat saavutettavissa ja melko edullisia useimmille organisaatioille, mikä tekee niiden käytön laajentamisesta myös houkuttelevampaa. Organisaatioiden on oltava valmiita hyödyntämään tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia ja sopeutumaan jatkuvasti muuttuvaan toimintaympäristöön.

Vaikka tekoälyllä on valtava potentiaali johtamisen ja työhyvinvoinnin tukemiseen, on tärkeä muistaa, että se on vain työkalu. Ihmisten välinen vuorovaikutus, empatia ja inhimillisyys ovat korvaamattomia työyhteisön hyvinvoinnissa. Tekoäly voi kuitenkin tarjota arvokkaita oivalluksia ja työkaluja, joiden avulla voidaan luoda entistä parempia ja hyvinvoivia työyhteisöjä.

Kirjoittaja

Petra Sippola, KTT, johtamisen lehtori, AmO

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös