Ratkaistaan: Yrityksesi seuraavaksi vientikohteeksi Azerbaijan?

22.4.2024Mikko Pakkasela & Mikko LehtonenRatkaistaan

Miltä Azerbaijanin markkinat kuulostaisivat yrityksesi uutena vientikohteena? Ja miksi ylipäätään Azerbaijan? Sitä samaa kysyimme myös me vielä kaksi vuotta sitten, mutta ei enää.

Kuva Bakusta, jossa etualalla vanha rakennus ja taustalla sumun keskellä kaksi pilvenpiirtäjää.
Baku on sekoitus vanhaa ja ultramodernia.

Azerbaijan on 10 miljoonan asukkaan maa Kaspianmeren rannalla, Turkin itäpuolella. Se on nopeasti kehittyvä markkina, jonka taloutta vauhdittavat öljyn ja maakaasun myynnistä saatavat vientitulot. Maan liike-elämä keskittyy pitkälti pääkaupunkiin Bakuun, jossa itäinen ja läntinen kulttuuri kohtaavat sovussa mielenkiintoisella tavalla.

Azerbaijan on Euroopalle tärkeä kauppakumppani, sillä siitä on tullut EU:lle merkittävä maakaasun toimittaja Venäjän tuonnin pienentyessä. Myös maantieteellisen sijaintinsa osalta Azerbaijanilla on merkittävä asema, minkä vuoksi EU onkin viimeisen kahden vuoden aikana aloittanut sen kanssa useita eri alojen yhteistyöhankkeita. Ukrainan sodan alun jälkeen Azerbaijan on myös pyrkinyt pääsemään eroon entisestä pääkumppanistaan Venäjästä niiltä osin kuin mahdollista. Tästä osoituksena on mm. se, että tavaravienti Venäjälle ei ole merkittävästi kasvanut vientirajoitteiden alkamisen jälkeen toisin kuin monissa muissa alueen maissa. Azerbaijan on myös tukenut Ukrainaa mm. lahjoittamalla tälle miinantorjuntakalustoa.

Azerbaijanin sijainti kartalla.
Azerbaijan on merkittävä kumppani Euroopalle.

Azerbaijanin pääkaupunki Baku sijaitsee Kaspianmeren rannalla maan itäosassa ja sen muodostaa noin 4 miljoonaa asukasta. Keskusta on moderni eurooppalaishenkinen liikekeskusta kävelykatuineen, kauppoineen ja ravintoloineen, mutta mitä ulommaksi sieltä kuljetaan, maisema muuttuu nopeasti öljynporaustorneihin ja talokeskittymiin teiden varsilla.

Kokemuksiemme perusteella voimme kertoa, että Azerbaijanilaiset ovat erittäin ystävällisiä ja avuliaita. Baku on myös turvallinen ja siisti kaupunki, jossa liikkuminen onnistuu sekä autolla (vahva suositus Bolt-sovelluksen käytöstä) että myös jalan. Keskustassa on erinomainen ravintola- ja kahvilatarjonta ja hintataso Bakussa on eurooppalaiselle edullinen. Maan talouselämä on keskittynyt vahvasti Bakuun, jossa tulotaso onkin kohtuullinen. Sen sijaan muualla maassa tulot ovat vaatimattomalla tasolla.

Liike-elämä ja teollisuus

Teollisesta näkökulmasta Azerbaijan on Eurooppaan verrattuna pitkällä takamatkalla ja se tarjoaakin merkittävän mahdollisuuden myös Suomalaisille yrityksille. Azerbaijan on kiinnostunut sekä osaamisen kehittämisestä yleisesti että tuotantoon liittyvistä teknologisista investoinneista. Se tarjoaa myös huomattavia tukia ja verohelpotuksia yrityksille, jotka perustavat tuotannollisen laitosyksikön maahan.

Perinteisiä teollisuudenaloja maassa ovat kaivostoiminta ja prosessiteollisuus. Suurista öljy- ja maakaasuvaroistaan huolimatta – tai oikeammin juuri niiden ansiosta – Azerbaijan on sekä kiinnostunut että myös taloudellisesti kykenevä investoimaan vihreään teollisuuteen ja energian tuotantoon. Ja koska nämä investoinnit ovat vasta alkuvaiheessa, on se myös suomalaisille yrityksille suuri mahdollisuus.

Mies puhumassa mikrofoniin puhujankorokkeella. Kuvan oikeassa alalaidassa istuu kaksi henkilöä pöydän äärellä.
Projektijohtaja Arvo Nerman Finnish Water Forumista pitää puhetta Baku Water Week -tapahtumassa.

Koulutusyhteistyö

Azerbaijanilaiset arvostavat eurooppalaista koulutusta ja he ovat erittäin kiinnostuneita yhteistyöstä vastaavien opinahjojen kanssa koulutuksen kaikilla tasoilla. Koulutus onkin azerbaijanilaisille tärkeässä roolissa ja tämä näkyy mm. matemaattisten aineiden vahvana painotuksena. Merkittävä määrä azerbaijanilaisia nuoria lähteekin vuosittain Euroopan yliopistoihin ja korkeakouluihin tavoittelemaan tutkintoa.

Myös Suomi, suomalainen koulutus ja sen korkea laatu tunnetaan alueella koko ajan paremmin. Samoin muut Suomeen liitettävät upeat arvot, kuten luonto, puhtaus, turvallisuus ja maineemme onnellisimpana maana maailmassa, ovat kaikki enenevässä määrin saavuttaneet myös Azerbaijanin. Nämä mahdollistavat paljon potentiaalia myös koulutusvientimme suhteen.

Yhteiskuvassa yhdeksän henkilöä seisomassa vierekkäin.
Viime kauppamatkan suomalaisedustus – koulutus- ja greentech -edustusta parhaimmillaan.

LEF Network Azerbaijan -hanke

Satakunnan ammattikorkeakoulu on yhdessä Viron ja Latvian kauppakamareiden kanssa ja EU:n Central Baltic -rahoitusohjelman tukemana aloittanut keväällä 2023 kolmivuotisen vientihankkeen Azerbaijaniin. Tämän hankkeen tavoitteena on auttaa yrityksiä löytämään Azerbaijan uutena vientimarkkinana. Hankkeen aikana toteutetaan kaikkiaan kuusi vienninedistämismatkaa, joihin kuhunkin osallistuu viisi yritystä kustakin maasta. Ensimmäiset kaksi matkaa on jo toteutettu koulutusvientiä harjoittavien yritysten kanssa ja ne ovat osoittautuneet menestyksekkäiksi! Syksyn 2024 kahdelle vienninedistämismatkalle kerätään edu-tech- ja muiden koulutusorganisaatioiden lisäksi, vihreän teknologian osaajia. Myös muilta aloilta voi hakeutua mukaan. Kahden viimeisen vuonna 2025 toteutettavan matkan teemat ovat vielä avoinna.

Mikko Lehtonen ja Mikko Pakkasela yhteiskuva.
Kuvateksti: Vienninedistäjät SAMKista – Mikko Pakkasela (oik.) ja Mikko Lehtonen

Mikäli hanke herättää mielenkiintoa ja koet että se voisi ratkaista myös teidän yrityksenne vientihaasteen, niin ota meihin yhteyttä. EU-tuen ansiosta tämä on mahdollisuus, johon kannattaa tarttua! Olkaa matalalla kynnyksellä yhteydessä!

Lisätiedot:
Mikko Pakkasela
tutkimuspäällikkö, Tiedolla johtamisen keskus BIC
mikko.pakkasela@samk.fi
044 710 3189

Mikko Lehtonen
projektipäällikkö LEF Azerbaijan / tutkimuspäällikkö Resurssiviisauden tutkimuskokonaisuus
mikko.lehtonen@samk.fi
044 710 6362

Jaa artikkeli

Ratkaistaan

Lue myös