Ratkaistaan: Opo-työkalu koppaa pudokkaat

20.3.2023Heini Porri-Henttinen, Senior Lecturer of Mathematics and Data analyticsRatkaistaan

Palveluliiketoiminnan osaamisalueen opinto-ohjaaja Marjo Keckman tuli viime keväänä luokseni. Hän oli pohtinut liiketalouden opiskelijoiden ohjaamiseen liittyvän datan ketterämpää tarkastelua. Datan etsiminen Loki-tietokannasta oli hidasta ja työlästä. Putoamisvaarassa olevia opiskelijoita oli hankala jäljittää ja ohjausta tarvitsevia ei välttämättä löydetty ajoissa. Voisiko tiedolla johtamista hyödyntää ohjaamisessa? Löytäisimmekö uusia ratkaisuja, joilla ohjata opiskelijoita ja heidän oppimistaan?

Nuori nainen istuu ahdistuneena tietokoneen ääressä pää käsiin painautuneena.

Analysoimme tarpeen:

  • Päivitetty data kerran kuussa. Merkityksellistä tietoa päivittyy arvosanoja annettaessa.
  • Kohderyhmään eli tässä liiketalouden opiskelijoihin liittyvän datan suodatus.
  • Helppolukuiset, ketterät ja havainnollistavat kaaviot ja taulukot.
  • Porautuminen yksittäisen opiskelijan tietoihin.

Tarvetta lähdettiin ratkaisemaan Microsoftin Power BI-ohjelmistolla. Työstämisen ja testaamisen jälkeen kehittyi opiskelijadatan analysointiin tarkoitettu Opo-työkalu.

Opo-työkalusta putoamisvaarassa olevat opiskelijat löytyvät yhdellä silmäyksellä. Porautumalla opiskelijan tietoihin, saadaan selvyys opintojaksoista, jotka ovat tuottaneet vaikeuksia tai jääneet suorittamatta. Monipuolisten suodatusten ja havainnollistavien visualisointien avulla isosta datasta saadaan poimittua nopeasti juuri oikea tieto. Samalla työkalulla opettajatutor pystyy seuraamaan opiskelijoiden opintojen etenemistä isoina ryhminä ja huomaamaan ketterästi opiskelijat, joilla on viivettä opiskelujen etenemisessä. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni opiskelija saa vietyä opinnot loppuun ja valmistuu.

Datan analysointi Power BI -ohjelmistolla koukuttaa ja nälkä kasvaa syödessä. Kun yksi tarve saadaan ratkaistua, huomaa jo toisen asian ja siihen liittyvän hyödyn. Käytön ja kehityksen lomassa heräsi kysymys - Voisiko Opo-työkalusta hyötyä muutkin? Millainen datamalli palvelisi koko SAMKia?

Kehitystiimimme koostui neljästä henkilöstä. Itseni ja Keckmannin lisäksi tiimiin kuului Palveluliiketoiminnan opetuspäällikkö Jukka Mäkinen sekä Talous- ja hallintopalvelujen erityisasiantuntija Esa Rahiala. Moniammatillisen tiimityöskentelyn vahvuutena oli eri näkökulmista syntyneet ideat. Tällä samalla tiimillä olemme lähteneet ratkaisemaan työkalun kehitystyötä kohti SAMKin yhteistä työkalua. Tavoitteena on rakentaa datamalli ohjauksen tiedolla johtamiselle eli tiedolla ohjaamiselle.

Jaa artikkeli

Ratkaistaan

Lue myös