Ratkaistaan: Data-analytiikan tehokas hyödyntäminen yrityksissä

28.3.2025Ollipekka KivinRatkaistaan

Data-analytiikan roolia nykypäivän yritystoiminnassa ei voi väheksyä. Data-analytiikka tarkoittaa datan systemaattista keräämistä, käsittelyä, analysointia ja tulkintaa, jonka tavoitteena on saada liiketoiminnan kannalta arvokasta tietoa päätöksenteon tueksi ja toiminnan kehittämiseksi. Yritykset tuottavat valtavasti dataa eri lähteistä, kuten liiketoimintajärjestelmistä, tuotantoprosesseista ja asiakassuhteista. Tehokas data-analytiikka auttaa yrityksiä ymmärtämään tätä dataa, tunnistamaan trendejä, ennakoimaan tulevaa ja optimoimaan toimintaansa.

Kolme ihmistä katselee yhdessä tietokoneelta dataa.

Data-analytiikan potentiaalin hahmottaminen

Vaikka monissa yrityksissä tiedostetaan datan potentiaali, sen tehokas hyödyntäminen on usein vasta alkuvaiheessa. Erityisesti pk-yrityksillä puuttuu usein tarvittavaa ymmärrystä ja osaamista data-analytiikan mahdollisuuksista ja menetelmistä. Tämä johtaa siihen, että merkittävä osa yritysten tuottamasta datasta jää hyödyntämättä, ja datan tuoma kilpailuetu jää realisoitumatta.

Ratkaisemalla osaamisvajetta ja tarjoamalla käytännönläheisiä menetelmiä data-analytiikan hyödyntämiseen pyritään parantamaan yritysten päätöksentekoa, tehostamaan toimintaa, edistämään innovaatioita ja vahvistamaan kilpailukykyä. Lisäksi yritysten oma data voi tarjota arvokasta tietoa esimerkiksi tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen sekä uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamiseen. On myös huomattu, että pelkästään yrityksen oma data ei aina riitä liiketoiminnan kehittämiseen, vaan tarvitaan kykyä yhdistellä tietoa eri lähteistä.

Yrityskohtaiset datapilotit osaamisen kasvattamiseksi

Data-analytiikan haasteita yrityksissä ratkaistaan monin tavoin. Keskeisintä on lisätä yritysten tietoisuutta ja osaamista datan hyödyntämisessä. Tähän pyritään muun muassa Satakunnan ammattikorkeakoulun Tiedolla johtamisen keskuksen erilaisten hankkeiden, kuten Tiedolla johtamisen edelläkävijä- tai VauhtiData-hankkeiden kautta. Näissä hankkeissa muodostetaan pilottitapauksia, joissa yritysten omaa dataa analysoidaan konkreettisten liiketoimintaongelmien ratkaisemiseksi.

Pilotointien avulla kehitetään käytännönläheisiä toimintamalleja datan keräämiseen, yhdistämiseen, analysointiin ja visualisointiin. Samalla tunnistetaan yritysten datalähteet, määritellään datan laatuvaatimukset ja testataan erilaisia analyysimenetelmiä ja -työkaluja. Satakunnan ammattikorkeakoulun asiantuntijat tuovat kehitystyöhön data-analytiikkaan ja tekoälyyn liittyvää osaamistaan. Lisäksi hankkeissa levitetään tietoa data-analytiikan hyödyntämismahdollisuuksista alueen yrityksille erilaisten tilaisuuksien ja materiaalien avulla.

Data hyötykäyttöön

Data-analytiikan osaamisen lisääntymisen ja käytännön pilotointien myötä yritykset voivat hyödyntää omaa dataansa tehokkaammin. Analysoidun datan kautta yritys saa tietoa päätöksenteon tueksi. Datan avulla voidaan tunnistaa liiketoiminnan ongelmakohtia, joita ratkomalla tehostetaan yrityksen toimintoja. Asiakas- ja markkinadataa hyödyntämällä saatetaan löytää kehityskohteita ja tarpeita, jotka auttavat kehittämään uusia tuotteita ja palveluja. Tehokkaammalla datan tulkinnalla ja tiedolla johtamisella on vaikutusta yrityksen kilpailukykyyn.

Hankkeissa syntyvillä kokemuksilla ja hyvillä toimintamalleilla voidaan auttaa myös muita alueen yrityksiä. Tämän lisäksi kertynyttä osaamista hyödynnetään niin opetuksessa kuin TKI-toiminnassakin jolloin voidaan varmistaa, että tieto siirtyy eteenpäin.

Tiesitkö tämän?

  • Satakunnan ammattikorkeakoulussa toimii Tiedolla johtamisen keskus, joka tukee yrityksiä tiedolla johtamisessa ja datan hyödyntämisessä.
  • Data-analytiikan käyttö on yleisempää suuremmissa yrityksissä kuin pienissä pk-yrityksissä.
  • Data-analytiikan avulla voidaan tukea esimerkiksi yritysten vihreää siirtymää.

Kirjoittajasta

Ollipekka toimii tutkijana Satakunnan ammattikorkeakoulun Tiedolla johtamisen keskuksella. Hänen tehtävänsä on auttaa yrityksiä löytämään konkreettisia ratkaisuja liiketoimintansa kehittämiseen data-analytiikan avulla. Ollipekalla on vahva yrittäjähenkinen ajattelutapa ja pitkä kokemus muun muassa ohjelmistoyrityksistä. Asiantuntemusta on innovoinnista, tuotekehityksestä ja yrittäjyydestä niin terveydenhuollon, meriteollisuuden sovelluksien kuin nuorten yritysten mentoroinninkin parista.

Ollipekka Kivin henkilökuvassa.

Jaa artikkeli

Ratkaistaan

Lue myös